hepatitis G-virus


hepatitis G-virus 1.0

(gezondheid, geneeskunde en zorg)

veel voorkomend virus dat hepatitis G zou veroorzaken, een vorm van hepatitis waarvan nog niet geheel duidelijk is of het een echte ziekte is, omdat hierbij geen sprake is van een leverontsteking of andere ziekteverschijnselen
Zie ook : hepatitis G

Semagram (extra betekenisinformatie)


Het hepatitis G-virus…

is een virus; is een ziekteverwekker; is een organisme

  • [Tijd] werd in 1995 ontdekt
  • [Overdraagbaarheid] wordt overgedragen door bloedcontact of seksueel contact, of van moeder op kind
  • [Gevolg of resultaat] kan mogelijkerwijs hepatitis G veroorzaken

    Hoofdsemagram: virus


    Algemene voorbeelden


    Hepatitis G-virus (HGV), ook bekend als GB-virus-C (GBC), is een goedaardig virus dat mensen infecteert, maar waarvan niet is bewezen dat het ziekte veroorzaakt. Hoewel het virus in het bloed leeft en genetisch vergelijkbaar is met hepatitis C, zijn er geen aanwijzingen dat het leidt tot leverschade zoals andere soorten hepatitis. Het werd voor het eerst ontdekt in 1995 en er wordt aangenomen dat het tussen twee en vijf procent van de mensen wereldwijd infecteert.

    https://www.netinbag.com/nl/health/what-is-hepatitis-g.html

    Het hepatitis G-virus (HGV) is familie van het hepatitis C-virus. Hepatitis G blijkt zich echter niet op de lever te richten en is dus geen zuiver hepatitisvirus. Het betreffende virustype wordt veelvuldig aangetroffen als co-infectie met andere virussen, waaronder het hepatitis B-, hepatitis C- en aidsvirus. 'Leverontsteking G' beïnvloedt onder andere het verloop van aids.

    https://gezondr.nl/leverontsteking-hepatitis-a-b-c-d-e-f-g/

    Het hepatitis-G virus (HGV) behoort, net als hepatitis-C virus, tot de Flavivirussen. Het werd in 1995 ontdekt gezamenlijk met een ander virus, het GB-virus C (GBV-C) en leek een relatie te hebben met hepatitis. Nader onderzoek leerde dat er geen enkele menselijke ziekte aan het virus kan worden gekoppeld, ook al kan het virus menselijke cellen infecteren en zich erin vermenigvuldigen. Die menselijke cellen blijken niet zozeer levercellen te zijn, maar veeleer witte bloedcellen die een belangrijke rol spelen bij het immuunsysteem. Inmiddels denkt men dat GBV-C te maken heeft met HIV en zoekt men naar het effect van GBV-C op het immuunsysteem.

    https://www.biomaatschappij.nl/wp-content/uploads/2020/11/Hepatitis.pdf,

    Op de 3e internationale conferentie over hepatitis C en aanverwante virussen die in 1995 in Australië werd gehouden, meldden Kim en Bradley de ontdekking van een nieuwe flavivirusachtige RNA-sequentie met een hogere genetische sequentie dan GBV-A / GBV-C. De homologie werd tijdelijk genoemd als het Hepatitis G-virus (HGV) en de officiële naamgeving werd afgerond door het Internationaal Comité voor classificatie en nomenclatuur van virussen.

    https://www.healthfrom.com/nl/disease/h-3685.html

    Een recent geïdentificeerd RNA-virus, hepatitis G-virus (HGV), is onderzocht op zijn rol in het veroorzaken van niet-AE-hepatitis. De frequentie en de klinische uitkomst van een HGV-infectie bij kinderen werden bestudeerd.

    https://dut.acousticbiotech.com/hepatitis-g-virus-infection-normal-635105,

    Combinatiemogelijkheden


    als object bij een werkwoord


    • het hepatitis G-virus ontdekken

    In 1995 is het hepatitis G-virus ontdekt.

    https://www.rivm.nl/sites/default/files/2018-11/DEF-Brochure%20hepatitis%20A-G.pdf,

    Hepatitis G-virus (HGV) werd ontdekt tijdens het onderzoek bij patiënten die een acute non-A, non-E-infectie bleken te hebben. Omdat klinische hepatitis leek te ontwikkelen wanneer het virus aanwezig was, werd aangenomen dat dit een uniek virus was. In vervolgstudies werd echter niet bevestigd dat HGV een hepatotroop virus was dat zou kunnen leiden tot klinische hepatitis.

    https://impactsummitasia.org/nl/hepatitis-g-virus-gbv-c-wat-we-tot-nu-toe-weten/,

    • hepatitis G-virussen opsporen

    Ongeveer tien procent van de hepatitis C-patiënten is ook besmet met het hepatitis G-virus. Tot nu toe zijn er geen symptomen bekend die duidelijk aan deze ziekteverwekker kunnen worden toegewezen. Bovendien is het moeilijk om hepatitis G-virussen op te sporen.

    https://www.dokter.nu/hepatitis,

    • het hepatitis G-virus overdragen

    Het hepatitis G-virus wordt via bloed overgedragen. Het delen van persoonlijke verzorgingsartikelen zoals scheerapparaten en tandenborstels die met het virus zijn geïnfecteerd, kan de ziekte verspreiden, evenals geslachtsgemeenschap, van moeder op kind bij de geboorte, intraveneus drugsgebruik of ander bloed op bloedcontact. Het virus kan niet worden opgelopen door speeksel, sperma of andere lichaamsvloeistoffen anders dan bloed.

    https://www.netinbag.com/nl/health/what-is-hepatitis-g.html

    met adjectivisch voltooid deelwoord


    • het (nieuwe) ontdekte hepatitis G-virus

    Er wordt [...] gevraagd om een ​​bloedmonster te verstrekken dat wordt getest op antilichamen tegen HCV en tegen het nieuwe ontdekte hepatitis G-virus (HGV).

    https://ichgcp.net/nl/clinical-trials-registry/NCT00005402

    in voorzetselgroep


    • besmet (zijn) met het hepatitis G-virus

    Ongeveer tien procent van de hepatitis C-patiënten is ook besmet met het hepatitis G-virus.

    https://www.dokter.nu/hepatitis,

    • dragers van het hepatitis G-virus

    Er zijn in Nederland en in de rest van de wereld veel dragers van het hepatitis G-virus.

    https://www.rivm.nl/sites/default/files/2018-11/DEF-Brochure%20hepatitis%20A-G.pdf,

    Woordfamilie


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen